Łosoś gotowany ze szparagami [WOLNOWAR PRZEPIS]

Łosoś gotowany ze szparagami [WOLNOWAR PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Łosoś ze szparagami gotowany w wolnowarze to pomysł na smakowite, lekkie i zdrowe danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łosoś gotowany ze szparagami, to przepis ze wszech miar godny polecenia. Dzięki gotowaniu w wolnowarze, ani ryba, ani warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych. Korzystamy bowiem z dobrodziejstwa wolnego gotowania w niskich, nie przekraczających stu stopni, temperaturach. Nie stosujemy więc, dodatkowo, zbędnych tłuszczów, ani nie smażymy - co pozwala zachować zawarte w rybie tłuszcze omega 3 i nie naraża nas na powstanie podczas obróbki termicznej niekorzystnych tłuszczów trans. Przepis pełen wiosny i pełen zdrowia.

Przeczytaj także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 4 dzwonka łososia

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)

  • 1 pęczek szparagów (obranych i pokrojonych w 3 cm słupki),

  • sól do smaku

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • pieprz biały do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na spodzie naczynia wolnowara (Crock-Pot) ułóż pęczek natki pietruszki, a na nim dzwonka z łososia. Dodaj czosnek, sok z cytryny, oczyszczone i pokrojone szparagi a następnie zalej bulionem warzywnym.

  • Ustaw program Low 1, 1,5h (w zależności od grubości dzwonków z łososia). Przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Ocena: 5