Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Łosoś gotowany ze szparagami [WOLNOWAR PRZEPIS]
![Łosoś gotowany ze szparagami [WOLNOWAR PRZEPIS]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/photo_3.jpg)
Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot
Łosoś ze szparagami gotowany w wolnowarze to pomysł na smakowite, lekkie i zdrowe danie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Łosoś gotowany ze szparagami, to przepis ze wszech miar godny polecenia. Dzięki gotowaniu w wolnowarze, ani ryba, ani warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych. Korzystamy bowiem z dobrodziejstwa wolnego gotowania w niskich, nie przekraczających stu stopni, temperaturach. Nie stosujemy więc, dodatkowo, zbędnych tłuszczów, ani nie smażymy - co pozwala zachować zawarte w rybie tłuszcze omega 3 i nie naraża nas na powstanie podczas obróbki termicznej niekorzystnych tłuszczów trans. Przepis pełen wiosny i pełen zdrowia.
Przeczytaj także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Składniki
4 dzwonka łososia
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
1 pęczek szparagów (obranych i pokrojonych w 3 cm słupki),
sól do smaku
400 ml bulionu warzywnego
pieprz biały do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Na spodzie naczynia wolnowara (Crock-Pot) ułóż pęczek natki pietruszki, a na nim dzwonka z łososia. Dodaj czosnek, sok z cytryny, oczyszczone i pokrojone szparagi a następnie zalej bulionem warzywnym.
Ustaw program Low 1, 1,5h (w zależności od grubości dzwonków z łososia). Przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Smacznego!