Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]
![Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]](https://cdn24.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_245291233.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Najpierw w wolnowarze gotujemy sam groch, bo w kapuście kiszonej nie zmięknie. Następnie dodajemy kapustę i inne składniki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Groch z kapustą i rybą kojarzy się wigilijnie. W okresie przedświątecznym można tę nieskomplikowaną potrawę zrobić w wolnowarze z wyprzedzeniem. Przy slowcookerze nie trzeba stać, pichci się samo - takie są zalety tego urządzenia. Składników jest sporo, bo i groch i kapusta kiszona i ryby, ale przy samej potrawie praktycznie nie ma roboty.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Kapusta z grzybami, Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Składniki
pół kilo grochu łupanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szara reneta
3 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
600 g filetów z ryby
600 g kapusty kiszonej
1 mały koncentrat pomidorowy
Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach i mielony (mam taką mieszankę z suszonym czosnkiem), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona.
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa korzeniowe obrać i wrzucić do wolnowaru.
Cebulę i czosnek posiekać i również dodać do wolnowaru.
Wsypać groch i przyprawy (bez koncentratu pomidorowego).
Zalać wodą do 3/4 wysokości wolnowaru i gotować ok. 5 na slow aż groch zmięknie.
Wyjąć warzywa korzeniowe.
Dołożyć się rybę w kawałkach, rozdrobnioną kapustę, pokrojone jabłko bez skórki, koncentrat i majeranek.
Ewentualnie dopraw do smaku i nastaw na kolejne 3 godziny, aż się przegryzie i będzie smaczne.
Zapas potrawy można zamrozić.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.