Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]

Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najpierw w wolnowarze gotujemy sam groch, bo w kapuście kiszonej nie zmięknie. Następnie dodajemy kapustę i inne składniki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Groch z kapustą i rybą kojarzy się wigilijnie. W okresie przedświątecznym można tę nieskomplikowaną potrawę zrobić w wolnowarze z wyprzedzeniem. Przy slowcookerze nie trzeba stać, pichci się samo - takie są zalety tego urządzenia. Składników jest sporo, bo i groch i kapusta kiszona i ryby, ale przy samej potrawie praktycznie nie ma roboty.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Kapusta z grzybami, Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Składniki

  • pół kilo grochu łupanego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szara reneta

  • 3 marchewki

  • 1-2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 600 g filetów z ryby

  • 600 g kapusty kiszonej

  • 1 mały koncentrat pomidorowy

  • Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach i mielony (mam taką mieszankę z suszonym czosnkiem), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa korzeniowe obrać i wrzucić do wolnowaru.

  • Cebulę i czosnek posiekać i również dodać do wolnowaru.

  • Wsypać groch i przyprawy (bez koncentratu pomidorowego).

  • Zalać wodą do 3/4 wysokości wolnowaru i gotować ok. 5 na slow aż groch zmięknie.

  • Wyjąć warzywa korzeniowe.

  • Dołożyć się rybę w kawałkach, rozdrobnioną kapustę, pokrojone jabłko bez skórki, koncentrat i majeranek.

  • Ewentualnie dopraw do smaku i nastaw na kolejne 3 godziny, aż się przegryzie i będzie smaczne.

  • Zapas potrawy można zamrozić.

Ocena: 3,3