Kiszona kapusta: jak kisić kapustę w słoiku? Prosty przepis

Kiszona kapusta: jak kisić kapustę w słoiku? Prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Polecamy łatwy przepis na zrobienie dobrej, domowej kiszonej kapusty

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jeśli nie masz warunków, żeby kisić kapustę w beczce, możesz przygotować małe porcje w słoikach. Można zrobić to u progu zimy – większą ilość na raz albo po kilka słoików co jakiś czas, w miarę wyczerpywania się zapasu.

Składniki

  • 5 kg poszatkowanej białej kapusty

  • 1 kg marchwi utartej na grubej tarce

  • 10 dag soli

  • 2-3 pokruszone liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Trzeba mieć duże naczynie, najlepiej wziąć wielką miskę plastikową. Łatwiej jest robić co jakiś czas kilka słoików, bo wtedy odpada problem dużego naczynia.

  • Poszatkować kapustę, zetrzeć na grubej tarce marchew. Wsypywać składniki do naczynia porcjami, solić i dokładnie mieszać aż do dna. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, zostawiamy całość na kilka godzin. Kapusta w tym czasie zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

  • Przygotowujemy słoiki. Należy je wyparzyć, umyć i wytrzeć pokrywki.

  • Po upływie kilku godzin jeszcze raz trzeba wszystko dokładnie wymieszać. Brać garść warzyw i odciskać w rękach, a następnie wkładać do słoików, ubijając dość ciasno. Nie należy wyciskać z kapusty całego soku, bo po ukiszeniu będzie zbyt sucha.

  • Najważniejsze jest dokładne ubijanie kolejnych warstw kapusty w słoikach, tak aby nie pozostawało w nich powietrze. Nadmiar soku należy odlewać, aby nad kapustą nie stał płyn.

  • Napełnione słoiki zakręcić i wynieść do piwnicy. Żeby zapobiec rdzewieniu pokrywek, warto słoik przed zakręceniem nakryć kawałkiem folii spożywczej.

  • Kapusta kiszona już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia.