Pierogi z kapustą i grzybami - dobry przepis na ciasto i farsz

2021-03-29
Pierogi z kapustą i grzybami - dobry przepis na ciasto i farsz
Autor: Shutterstock Pierogi z kapustą i grzybami
łatwy
60 min
4

Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak wyśmienicie zrobić ciasto na pierogi oraz farsz z kapusty i grzybów do pierogów wigilijnych. Oto sprawdzona receptura, dzięki której pierogi z kapustą i grzybami udają się każdemu. 

Polecamy również inne przepisy na pierogi z kapustą: Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Pierogi z kapustą i serem.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 15 g drożdży
  • gorąca woda
  • sól
  •  
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, rozpuszczone drożdże w mleku i zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę aż do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką.
  • Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować około 3-5 minut.
  • Farsz: kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać i odcisnąć nadmiar płynu. Pokroić, zalać wrzątkiem (ok. 1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem pół godziny.
  • Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę, ugotowane grzyby i razem przez kilka minut smażyć.
  • Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.