Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis na pyszne śniadanie
2022-04-05
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi z jajkiem sadzonym to sposób na pyszne śniadanie w sezonie wiosennym. Rozpływające się żółtko fantastycznie komponuje się z półtwardym, chrupiącym szparagiem. Prostota tego przepisu jest jego atutem.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 8 jajek
- sól
- szczypta białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Gotuj pozostałą, dobrą, część warzyw we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Odsącz.
- Na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, ułóż szparagi, wbij jajka, posól i popieprz. Smaż, aż białko całkowicie się zetnie, uważając by żółtko pozostało płynne.
- Podaj z zieloną sałatą i kromką pełnoziarnistej bagietki. Smacznego!
Jajka – zdrowie w skorupce