Szparagi z jajami sadzonymi - przepis na pyszne śniadanie

Szparagi z jajami sadzonymi - przepis na pyszne śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis na pyszne śniadanie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi z jajami sadzonymi, to przepis na pyszne śniadanie w sezonie wiosennym. Rozpływające się żółtko fantastycznie się komponuje z półtwardym, chrupiącym szparagiem. Prostota tego przepisu jest jego atutem.

Składniki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 4 jajka

  • sól

  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odetnij zdrętwiałe końce szparagów. Gotuj pozostałą, dobrą, część warzyw we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Odsącz.

  • Na rozgrzanym, klarowanym maśle, na patelni ułóż szparagi, wbij jajka, posól i popieprz. Smaż aż białko całkowicie się zetnie.

Ocena: 3,1