Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]

2021-03-29
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska
Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]
łatwy
25 min
4

Najprostszy przepis na makaron ze szparagami jest najlepszy, gdyż pozwala w pełni cieszyć się smakiem tych wiosennych nowalijek. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią proste dania, bez nadmiaru składników.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 op. makaronu (np. penne) - 500 g
  • natka pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Łodygi pokrój w poprzek po skosie na kawałki długości 2 centymetrów. Czubki pozostaw w całości.
  • Zagotuj wodę na makaron. Posól obficie. Szparagi gotuj na parze przez 3-4 minuty. Jednocześnie tym samym garnku ugotuj makaron.
  • Czosnek i natkę posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
  • Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię i podsmaż na niej czosnek. Dodaj sok z cytryny i zdejmij patelnię z ognia.
  • Dodaj odcedzony makaron i szparagi, wymieszaj.
  • Podawaj posypane natką i startą skórką z cytryny.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska