Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Beata Lekszycka
przetwory_z_pigwy_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Pigwa i jabłka w jednym dżemie - to przepis na wyborny owocowy smak
łatwy
40 min
4

Owoce pigwy to symbol końca lata i początku jesieni. Warto wtedy przygotować przetwory z pigwy. Podajemy wypróbowany przepis na dżem z pigwy z dodatkiem jabłek. Smakuje wybornie!

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 50 dag pigwy
  • 200 ml wody
  • 50-70 dag białego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
  • Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
  • Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Beata Lekszycka