Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
Autor: thinkstockphotos.com Aromat pigwy można ciekawie podkręcić, dodając do dżemu wanilię i orzechy włoskie
średni
50 min
4

Nie wiesz, co zrobić z pigwy? Z owoców pigwy można przygotować pyszne przetwory - aromatyczne dżemy, konfitury do herbaty czy nalewki. Wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy dżem z pigwy z orzechami włoskimi i prawdziwą wanilią.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu przygotować syrop: wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać owoce. Gotować 5 minut, przykryć i odstawić na 12 godzin.
  • Po upływie 12 godzin ponownie doprowadzić pigwę w syropie do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić na kolejne 12 godzin.
  • Po upływie tego czasu ponownie zagotować dżem, dodać pokrojoną laskę wanilii, obrane ze skórki połówki orzechów włoskich (wcześniej należy je zalać na kilka minut wrzątkiem, skórka oderwie się bez trudu) i pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową.
  • Dżem z dodatkami gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować 5 minut.
Maria Olczak
więcej