Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
2021-03-29
średni
50 min
4
Nie wiesz, co zrobić z pigwy? Z owoców pigwy można przygotować pyszne przetwory - aromatyczne dżemy, konfitury do herbaty czy nalewki. Wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy dżem z pigwy z orzechami włoskimi i prawdziwą wanilią.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców pigwy
- 40 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- skórka z 1 cytryny
- 5 orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu przygotować syrop: wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać owoce. Gotować 5 minut, przykryć i odstawić na 12 godzin.
- Po upływie 12 godzin ponownie doprowadzić pigwę w syropie do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić na kolejne 12 godzin.
- Po upływie tego czasu ponownie zagotować dżem, dodać pokrojoną laskę wanilii, obrane ze skórki połówki orzechów włoskich (wcześniej należy je zalać na kilka minut wrzątkiem, skórka oderwie się bez trudu) i pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową.
- Dżem z dodatkami gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować 5 minut.