Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

2021-09-22
AW
Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z pigwy nadaje się jako dodatek do bardzo słodkich deserów - przełamuje ich smak - oraz do  bardzo wytrawnych serów dojrzewających
średni
90 min
4

Pigwa to żółty, twardy owoc o niepowtarzalnym zapachu. Pod koniec lata oraz jesienią cieszy się ogromną popularnością. Domowa konfitura z pigwy sprawdza się jako dodatek do herbaty czy słodkich wypieków. Jak ją zrobić? Podajemy prosty przepis.

Sprawdź inne nasze przepisy na konfitury z pigwy!

Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce pigwy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko to zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, aby się „przegryzło”.
  • Jeśli po tym czasie pigwa wciąż nie puści soku, należy dolać do mieszanki pigwy i cukru szklankę wody.
  • Gdy stanie się bardziej wilgotna, dosypujemy do wszystkiego 6 goździków, wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
  • Po godzinie, gdy konfitura z pigwy nabierze ciemnego koloru, wlewamy małą łyżeczkę soku z cytryny i wszystko pichcimy jeszcze przez kwadrans.
  • Teraz konfiturę możemy przełożyć do słoików albo też ostudzić, po czym posmarować nią kanapki, wykorzystać do ciasta lub herbaty.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
AW