Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
2021-09-22
średni
90 min
4
Pigwa to żółty, twardy owoc o niepowtarzalnym zapachu. Pod koniec lata oraz jesienią cieszy się ogromną popularnością. Domowa konfitura z pigwy sprawdza się jako dodatek do herbaty czy słodkich wypieków. Jak ją zrobić? Podajemy prosty przepis.
Sprawdź inne nasze przepisy na konfitury z pigwy!
Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty
Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 6 goździków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko to zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, aby się „przegryzło”.
- Jeśli po tym czasie pigwa wciąż nie puści soku, należy dolać do mieszanki pigwy i cukru szklankę wody.
- Gdy stanie się bardziej wilgotna, dosypujemy do wszystkiego 6 goździków, wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
- Po godzinie, gdy konfitura z pigwy nabierze ciemnego koloru, wlewamy małą łyżeczkę soku z cytryny i wszystko pichcimy jeszcze przez kwadrans.
- Teraz konfiturę możemy przełożyć do słoików albo też ostudzić, po czym posmarować nią kanapki, wykorzystać do ciasta lub herbaty.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze