Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pigwę można sprytnie zakonserwować bez smażenia i gotowania

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem.

  • Otrzymaną masę układać warstwami w małych wyparzonych słoikach i obficie przesypywać cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniatać, aż puszczą sok. Ostatnią warstwą musi być cukier.

  • Konfiturę przechowuje się w lodówce (nawet przez rok). Trzeba sprawdzić, czy nie fermentuje, a jeżeli tak, należy dosypać cukru.