Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

2021-03-29
Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia
Autor: thinkstockphotos.com Pigwę można sprytnie zakonserwować bez smażenia i gotowania
łatwy
15 min
4

Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem.
  • Otrzymaną masę układać warstwami w małych wyparzonych słoikach i obficie przesypywać cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniatać, aż puszczą sok. Ostatnią warstwą musi być cukier.
  • Konfiturę przechowuje się w lodówce (nawet przez rok). Trzeba sprawdzić, czy nie fermentuje, a jeżeli tak, należy dosypać cukru.