Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pigwa to jeden z najzdrowszych owoców sezonowych

Pigwa jest rośliną z rodziny różowatych. Wprawdzie jej owoce nie nadają się zbytnio do bezpośredniego spożycia (są twarde i kwaśne), ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy soków. Oprócz ciekawego smaku mają również wiele innych zalet. Co nam daje pigwa? Jakie ma właściwości i wartości odżywcze?

Przede wszystkim pigwa słynie ze swoich regenerujących właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, dlatego polecana jest osobom zażywającym leki.

Pigwa dzięki zawartości takich składników odżywczych, jak: wapń, potas, żelazo, witaminy C, PP, B1, B2 czy prowitamina A, sprzyja dochodzeniu organizmu do siebie po chorobie.

Wzmacnia odporność i przeciwdziała biegunce oraz wymiotom. Ogólnie ten kwaśny owoc polecany jest osobom z problemami trawiennymi.

Dodatkowo pigwa poprawia apetyt, dlatego często podawana jest małym niejadkom.

Pigwa ma również działanie uspokajające i obniża poziom złego cholesterolu.

Ocena: 4,5