Nalewka z młodych listków brzozy - dla przyjemności i dla zdrowia

Nalewka z młodych listków brzozy - dla przyjemności i dla zdrowia


Brzoza to cudowne drzewo, będące skarbnicą substancji odżywczych. Najprostsza nalewka brzozowa, to taka przygotowana na bazie soku brzozowego, czyli oskoły. Jeśli jednak przegapiłeś moment zbierania soków, nic straconego. Nalewkę można przygotować też z pączków lub młodych listków

Składniki

1 szklanka mąki żytniej

1,5 szklanki mąki pszennej razowej

1 łyżka soli

1,5 szklanki wody

300 g młodych pączków i liści brzozy

200 g cukru

2 łyżki rodzynek

5 szklanek wódki

1 szklanka jasnego piwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wodę osolić i zagotować, przestudzić. Połączyć z oboma rodzajami mąki i zagnieść ciasto. Ułożyć w formie, nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 min. Odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia ok 250 g placka drobno pokruszyć i wrzucić do słoja, dodać rodzynki i pączki oraz listki. Składniki zalać wódką i odstawić na 20 dni.

Po tym czasie nalew przecedzić. Piwo zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i dolać do niego nalew. Wymieszać.

Trunek wlać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące.

Źródło:
Rozwiń
Domowy syrop z kwiatów lipy: kojący i rozgrzewający

Domowy syrop z kwiatów lipy: kojący i rozgrzewający

Domowy syrop z kwiatów lipy to kojący i rozgrzewający sposób na przeziębienie. Wystarczy dodać go do gorącej herbaty. Syrop z kwiatów lipy jest tak gęsty jak miód - pachnący i smaczny. Aby w pełni korzystać z jego walorów zdrowotnych, zbierajcie kwiaty lipy z drzew w bezpiecznej strefie wolnej od skażenia spalinami, pyłami przemysłowymi i środkami ochrony roślin. Słoneczna i aromatyczna herbata z syropem z lipy poprawi nastrój zimą!

Składniki

500 g kwiatów lipy

500 g cukru

3 g kwasku cytrynowego

200 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Świeżo zebrane kwiaty lipy wyłożyć na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć i wysuszyć na ścierce, rozścielając je w jednej warstwie. Wystarczy im 15 minut suszenia.

W czasie, gdy kwiatki się suszą, przygotować syrop. Do szerokiego rondla dodać wodę i cukier. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Zdjąć syrop z ognia, przełożyć kwiatki do syropu, przykryć talerzem i obciążyć, aby kwiatki całkowicie zanurzyły się w gorącym syropie. Odstawić na 15 minut.

Po upływie kwadransa garnek postawić na ogniu i podgrzewać syrop z kwiatami lipy przez 35 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Na 5 minut przed końcem dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.

Gorący syrop razem z kwiatkami przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić słoiki. Ustawić dnem do góry, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli napełnicie słoiki schłodzonym syropem, to będzie on wymagać pasteryzacji.

Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

Źródło:
Rozwiń
 Domowy miodek z mlecza: przepis

Domowy miodek z mlecza: przepis

Miód z mniszka lekarskiego to tak naprawdę rodzaj gęstego syropu, który ma właściwości zdrowotne. Miodek z mlecza jest łatwy do przygotowania i można go przechowywać bez problemu.

Składniki

250 g kwiatów mniszka lekarskiego (zbieranych z dala od uczęszczanych dróg)

1,5 l wody

1 pomarańcza

1 cytryna

1,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z kwiatów usunąć zielone przylistki, wypłukać je starannie, zaparzyć wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia

Następnego dnia płyn przecedzić przez płótno, a kwiaty odcisnąć.

Do płynu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę (lub tylko sok  z tych owoców) oraz cukier i gotować aż płyn odparuje i zacznie gęstnieć.

Ciepły miodek wlać do słoiczków i zakręcić wieczka - pasteryzowanie nie jest konieczne z powodu ilości  cukru w tym przetworze.

Źródło:
Rozwiń
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, naturalny lek na przeziębienie?

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, naturalny lek na przeziębienie?

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny lek na kaszel i pierwsze objawy przeziębienia. Jego prozdrowotne właściwości warto poznać jeszcze przed sezonem zimowym, a w razie zachorowania, wypróbować ten stary, sprawdzony przepis na naturalny syrop z mniszka.

Składniki

300-400 kwiatków mniszka lekarskiego

1 kg cukru

1 l wody

1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W pełni rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (im więcej, tym syrop będzie smaczniejszy) zbieramy w południe na łące oddalonej od dróg. Sprawdzamy, czy na listkach nie ma plam, owadów itp.

Kwiaty dokładnie myjemy, usuwamy części zielone. Zalewamy kwiaty 1 litrem wody.

Wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki cytrynę.

Wszystko gotujemy przez 20-25 minut pod pokrywką. Po tym czasie garnek odstawiamy.

Po 24 godzinach odcedzamy kwiaty i cytrynę do ostatniej kropli.

Dodajemy do płynu 1 kilogram cukru, mieszamy i gotujemy (bez przykrywki) na małym ogniu około 2,5-3 godziny, aż płyn zgęstnieje. Musi mieć lepką, ale płynną konsystencję. Co jakiś czas mieszamy, tak by syrop się nie gotował.

Syrop przelewamy do słoiczków przez gazę i pasteryzujemy kilka minut. Słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, chowamy do spiżarni. Syrop dodajemy do herbaty. Pomaga na przeziębienia i łagodzi bóle gardła.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nalewka sosnowa - przepis na nalewkę z pędów sosny

Nalewka sosnowa - przepis na nalewkę z pędów sosny

Nalewka z pędów sosny ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Na co konkretnie pomaga? Jak ją wykonać? Jak zbierać pędy sosny na nalewkę? Oto sprawdzony przepis na nalewkę sosnową.

Składniki

1/2 l młodych pędów sosny

1/2 kg cukru

1 l spirytusu 96 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pędy włożyć do słoja, dodać cukier i spirytus. Pozostawić przez tydzień w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.

Po tym czasie przecedzić, dodać litr przegotowanej wody i pozostawić w słoju przez kolejny tydzień.

Zlać i przefiltrować przez gazę, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować.

Odstawić do leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum pół roku.

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
 Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop z zielonych szyszek sosny to świetny środek wzmacniający siły witalne. Na syrop nadają się tylko młode, zielone i jeszcze miękkie szyszki, które zawierają bogactwo witaminy C oraz inny przeciwutleniaczy.

Składniki

3 szklanki pokrojonych szyszek sosny

600 g cukru 

15 ml (1 łyżka) spirytusu rektyfikowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szyszki opłukać, odkroić ogonki, pokroić nożem na krążki. Przełożyć do słoja

Szyszki zasypać cukrem, najlepiej warstwami i odstawić na 3 tygodnie na słoneczny parapet.

Po tym czasie zlać syrop. Dodać do niego spirytus i dobrze wymieszać.

Syrop przelać go do wyparzonej butelki i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Pozostałe szyszki można zalać mieszaniną spirytusu i wódki, aby uzyskać szyszkową nalewkę na zimę. 

Źródło:
Rozwiń
Syrop z cebuli na przeziębienie

Syrop z cebuli na przeziębienie

Syrop z cebuli i sok cebulowy to znane domowe specyfiki zwalczające kaszel i przeziębienie. Są proste, tanie i skuteczne. Sprawdź, jak zrobić leczniczy syrop z cebuli.

Składniki

2-3 cebule

cukier - ilość zależy od liczby warstw

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

2-3 cebule kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i układamy warstwami w słoiczku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru.

Słoiczek zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Po kilkunastu godzinach, gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy. Najlepiej pić po jednej łyżce syropu rano i wieczorem.

Syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak po kilku dniach warto zrobić nową, świeżą porcję.

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Nalewka z młodych listków brzozy
Syrop z kwiatów lipy
Miód z mniszka: przepis na miodek z mlecza
Syrop z mniszka
nalewka-sosnowa-na-co-pomaga-jak-ja-przygotowac.jpg
Syrop z zielonych szyszek sosny
Syrop z cebuli - przepis na lekarstwo domowej roboty.
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email