Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów
Nasze babcie i prababcie rzadko korzystały z aptecznych leków. W leczeniu dolegliwości członków rodziny posiłkowały się darami natury, które wcześniej przygotowywały w odpowiedni sposób, by mieć domowe leki na wyciągnięcie ręki. Warto czasem skorzystać z ich środków, które są skuteczne i czasem... bardzo smaczne. Zamiast wydawać pieniądze na suplementy, idź na spacer, zbierz zioła, szyszki, kwiaty lub liście i przygotuj z nich lecznicze mikstury we własnej kuchni. Będzie to z korzyścią dla twojego zdrowia i kieszeni.
Nalewka z młodych listków brzozy - dla przyjemności i dla zdrowia
Brzoza to cudowne drzewo, będące skarbnicą substancji odżywczych. Najprostsza nalewka brzozowa, to taka przygotowana na bazie soku brzozowego, czyli oskoły. Jeśli jednak przegapiłeś moment zbierania soków, nic straconego. Nalewkę można przygotować też z pączków lub młodych listków
Składniki
1 szklanka mąki żytniej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżka soli
1,5 szklanki wody
300 g młodych pączków i liści brzozy
200 g cukru
2 łyżki rodzynek
5 szklanek wódki
1 szklanka jasnego piwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wodę osolić i zagotować, przestudzić. Połączyć z oboma rodzajami mąki i zagnieść ciasto. Ułożyć w formie, nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 min. Odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia ok 250 g placka drobno pokruszyć i wrzucić do słoja, dodać rodzynki i pączki oraz listki. Składniki zalać wódką i odstawić na 20 dni.
Po tym czasie nalew przecedzić. Piwo zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i dolać do niego nalew. Wymieszać.
Trunek wlać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące.
Domowy syrop z kwiatów lipy: kojący i rozgrzewający
Domowy syrop z kwiatów lipy to kojący i rozgrzewający sposób na przeziębienie. Wystarczy dodać go do gorącej herbaty. Syrop z kwiatów lipy jest tak gęsty jak miód - pachnący i smaczny. Aby w pełni korzystać z jego walorów zdrowotnych, zbierajcie kwiaty lipy z drzew w bezpiecznej strefie wolnej od skażenia spalinami, pyłami przemysłowymi i środkami ochrony roślin. Słoneczna i aromatyczna herbata z syropem z lipy poprawi nastrój zimą!
Składniki
500 g kwiatów lipy
500 g cukru
3 g kwasku cytrynowego
200 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Świeżo zebrane kwiaty lipy wyłożyć na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć i wysuszyć na ścierce, rozścielając je w jednej warstwie. Wystarczy im 15 minut suszenia.
W czasie, gdy kwiatki się suszą, przygotować syrop. Do szerokiego rondla dodać wodę i cukier. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Zdjąć syrop z ognia, przełożyć kwiatki do syropu, przykryć talerzem i obciążyć, aby kwiatki całkowicie zanurzyły się w gorącym syropie. Odstawić na 15 minut.
Po upływie kwadransa garnek postawić na ogniu i podgrzewać syrop z kwiatami lipy przez 35 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Na 5 minut przed końcem dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.
Gorący syrop razem z kwiatkami przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić słoiki. Ustawić dnem do góry, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli napełnicie słoiki schłodzonym syropem, to będzie on wymagać pasteryzacji.
Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
Domowy miodek z mlecza: przepis
Miód z mniszka lekarskiego to tak naprawdę rodzaj gęstego syropu, który ma właściwości zdrowotne. Miodek z mlecza jest łatwy do przygotowania i można go przechowywać bez problemu.
Składniki
250 g kwiatów mniszka lekarskiego (zbieranych z dala od uczęszczanych dróg)
1,5 l wody
1 pomarańcza
1 cytryna
1,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z kwiatów usunąć zielone przylistki, wypłukać je starannie, zaparzyć wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia
Następnego dnia płyn przecedzić przez płótno, a kwiaty odcisnąć.
Do płynu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę (lub tylko sok z tych owoców) oraz cukier i gotować aż płyn odparuje i zacznie gęstnieć.
Ciepły miodek wlać do słoiczków i zakręcić wieczka - pasteryzowanie nie jest konieczne z powodu ilości cukru w tym przetworze.
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, naturalny lek na przeziębienie?
Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny lek na kaszel i pierwsze objawy przeziębienia. Jego prozdrowotne właściwości warto poznać jeszcze przed sezonem zimowym, a w razie zachorowania, wypróbować ten stary, sprawdzony przepis na naturalny syrop z mniszka.
Składniki
300-400 kwiatków mniszka lekarskiego
1 kg cukru
1 l wody
1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W pełni rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (im więcej, tym syrop będzie smaczniejszy) zbieramy w południe na łące oddalonej od dróg. Sprawdzamy, czy na listkach nie ma plam, owadów itp.
Kwiaty dokładnie myjemy, usuwamy części zielone. Zalewamy kwiaty 1 litrem wody.
Wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki cytrynę.
Wszystko gotujemy przez 20-25 minut pod pokrywką. Po tym czasie garnek odstawiamy.
Po 24 godzinach odcedzamy kwiaty i cytrynę do ostatniej kropli.
Dodajemy do płynu 1 kilogram cukru, mieszamy i gotujemy (bez przykrywki) na małym ogniu około 2,5-3 godziny, aż płyn zgęstnieje. Musi mieć lepką, ale płynną konsystencję. Co jakiś czas mieszamy, tak by syrop się nie gotował.
Syrop przelewamy do słoiczków przez gazę i pasteryzujemy kilka minut. Słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, chowamy do spiżarni. Syrop dodajemy do herbaty. Pomaga na przeziębienia i łagodzi bóle gardła.
Nalewka sosnowa - przepis na nalewkę z pędów sosny
Nalewka z pędów sosny ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Na co konkretnie pomaga? Jak ją wykonać? Jak zbierać pędy sosny na nalewkę? Oto sprawdzony przepis na nalewkę sosnową.
Składniki
1/2 l młodych pędów sosny
1/2 kg cukru
1 l spirytusu 96 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pędy włożyć do słoja, dodać cukier i spirytus. Pozostawić przez tydzień w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
Po tym czasie przecedzić, dodać litr przegotowanej wody i pozostawić w słoju przez kolejny tydzień.
Zlać i przefiltrować przez gazę, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować.
Odstawić do leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum pół roku.
Syrop z zielonych szyszek sosny
Syrop z zielonych szyszek sosny to świetny środek wzmacniający siły witalne. Na syrop nadają się tylko młode, zielone i jeszcze miękkie szyszki, które zawierają bogactwo witaminy C oraz inny przeciwutleniaczy.
Składniki
3 szklanki pokrojonych szyszek sosny
600 g cukru
15 ml (1 łyżka) spirytusu rektyfikowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Szyszki opłukać, odkroić ogonki, pokroić nożem na krążki. Przełożyć do słoja
Szyszki zasypać cukrem, najlepiej warstwami i odstawić na 3 tygodnie na słoneczny parapet.
Po tym czasie zlać syrop. Dodać do niego spirytus i dobrze wymieszać.
Syrop przelać go do wyparzonej butelki i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pozostałe szyszki można zalać mieszaniną spirytusu i wódki, aby uzyskać szyszkową nalewkę na zimę.
Syrop z cebuli na przeziębienie
Syrop z cebuli i sok cebulowy to znane domowe specyfiki zwalczające kaszel i przeziębienie. Są proste, tanie i skuteczne. Sprawdź, jak zrobić leczniczy syrop z cebuli.
Składniki
2-3 cebule
cukier - ilość zależy od liczby warstw
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
2-3 cebule kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i układamy warstwami w słoiczku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru.
Słoiczek zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Po kilkunastu godzinach, gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy. Najlepiej pić po jednej łyżce syropu rano i wieczorem.
Syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak po kilku dniach warto zrobić nową, świeżą porcję.