Pigwowiec: co to za owoc? Czym różni się od pigwy zwyczajnej?
Czym się różni pigwa od pigwowca? Wbrew podobieństwu nazw własnych to inne, choć często mylone rośliny. Pigwa i pigwowiec pochodzą z rodziny różowatych, reprezentują jednak inne rodzaje. Ich owoce znajdują podobne zastosowania, a laikowi nie tak łatwo będzie odróżnić je po wyglądzie.
Spis treści
Pigwa zwyczajna: charakterystyka
Pigwa często bywa mylona z pigwowcem. Choć podobnie jak on reprezentuje rodzinę różowatych, jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Pochodzi z Azji (Zakaukazia, Iranu, Turkmenistanu), ale rozprzestrzeniła się również w innych regionach. W Polsce uprawiana jest na owoce, lecz również ze względu na walory ozdobne. Krzewy pigwy pospolitej podziwiane są zwłaszcza wiosną, kiedy roślina obsypana jest gęsto delikatnymi, białymi kwiatami. Pigwa wymaga żyznej i przepuszczalnej gleby i niestety nie jest całkowicie odporna na mróz. Żółte owoce, przypominające nieco gruszkę, nie nadają się do spożycia na surowo – są zbyt twarde i kwaśne. Sprawdzają się jednak jako podstawa syropów, nalewek oraz do jako dodatek do herbaty.
Pigwowiec: zastosowanie
Pigwowiec to krzew ozdobny, a także użytkowy. W Polsce uprawiany jest najczęściej pigwowiec japoński i pigwowiec okazały. Szczególnymi walorami ozdobnymi wyróżnia się przede wszystkim pigwowiec japoński, czasami błędnie nazywany pigwą japońską. Jest to krzew dorastający do wysokości około 1-2 metrów, którego kwiaty mają intensywny czerwony kolor. Owoce pigwowca są twarde i kwaskowate. Spożywa się je jedynie w przetworach, jako dodatek do herbaty czy dżem. Owoce pigwowca wyróżnia duża zawartość witaminy C.
Szkoda, że pigwowiec to roślina nieco zapomniana w europejskich ogrodach. Istnieją odmiany o różnych odcieniach kwiatów o ciepłym zabarwieniu, od pomarańczowego poprzez róż aż do czerwieni. Pigwowiec występuje także w odmianie karłowatej. Jego istotną zaletą są nie tylko walory ozdobne, lecz również nieduże wymagania w uprawie – dzięki odporności na mróz dobrze sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych i rośnie prawie w każdym rodzaju gleby.