Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

2021-11-04
Tomasz Wojciechowski
Pigwówka na spirytusie
Autor: Shutterstock Pigwówka na spirytusie na prosty skład i bogaty aromat.
średni
30 min
4

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, coraz bardziej wraca do łask. Do jej przygotowania potrzeba tylko owoców pigwy, cukru i spirytusu o mocy 70%. Podajemy prosty przepis na pigwówkę na spirytusie.

SKŁADNIKI

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 l spirytusu (70%)
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słój (najlepiej typu wek) myjemy i wyparzamy we wrzątku. Owoce pigwy dokładnie myjemy, suszymy drylujemy i kroimy na małe kawałki.
  • Do osuszonego słoja przekładamy pokrojoną drobno pigwę i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Co kilka dni warto potrząsnąć słojem.
  • Gdy miną 2 tygodnie, przefiltruj sok, dodaj spirytus i przelej wstępnie przygotowaną nalewkę. Powinna teraz odczekać miesiąc w ciepłym miejscu.
  • Po miesiącu nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Po 3 miesiącach można ją pić, choć im dłużej poczeka, tym będzie smaczniejsza.
Nalewki domowe

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w księgarniach i naszym sklepie wiemiwybieram.pl.

 

Sprawdź też w galerii inne nasze przepisy na nalewki z pigwy

Tomasz Wojciechowski