Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na znakomitą pigwówkę
2022-09-22

średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z pigwy, czyli pigwówka wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stolach. Do jej przygotowania potrzeba tylko owoców pigwy, cukru i spirytusu o mocy 70%. Podajemy prosty przepis na pigwówkę na spirytusie.
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców pigwy
- 1 l spirytusu (70%)
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słój (najlepiej typu wek) myjemy i wyparzamy we wrzątku. Owoce pigwy dokładnie myjemy, suszymy drylujemy i kroimy na małe kawałki.
- Do osuszonego słoja przekładamy pokrojoną drobno pigwę i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Co kilka dni warto potrząsnąć słojem.
- Gdy miną 2 tygodnie, przefiltruj sok, dodaj spirytus i przelej wstępnie przygotowaną nalewkę. Powinna teraz odczekać miesiąc w ciepłym miejscu.
- Po miesiącu nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Po 3 miesiącach można ją pić, choć im dłużej poczeka, tym będzie smaczniejsza.
Nalewki domowe
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w najlepszych księgarniach i naszym sklepie wiemiwybieram.pl.