Wino z płatków róży - domowe wino na drożdżach winiarskich

Wino z płatków róży
Autor: Shutterstock Wino z płatków róży urzeka pięknym kwiatowym zapachem.
łatwy
30 min
4

Wino z płatków róży ma piękny różany zapach. Płatki róż zbieramy w słoneczny dzień z dojrzałych, mocno pachnących róż ogrodowych, niepryskanych.

SKŁADNIKI

  • 2 l płatków pachnących, czerwonych, ogrodowych róż
  • 4 l wody
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn
  • drożdże winiarskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypłukane płatki włożyć do szklanego balonu. Wodę zagotować z cukrem, po wystudzeniu zalać płatki. Dodać sok cytrynowy i pomarańczowy, przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu drożdże i pozostawić do fermentacji.
  • Pod koniec włożyć rurkę fermentacyjną. Potem wino ściągnąć wężem do innego naczynia i pozostawić przez tydzień z rurką fermentacyjną. Rozlać do butelek. Wino dojrzewa przez kilka miesięcy.