Zamiast napoju w puszce wybieram wersję domową. Ten energetyk to samo zdrowie
Sklepowe półki pełne są gotowych napojów energetycznych, ale ich skład może budzić niepokój. Dlatego zamiast nich warto przygotować domowy energetyk z dodatkiem imbiru i miodu, który smakuje o wiele lepiej i zawiera sporą dawkę zdrowia. Idealnie sprawdzi się jesienią, ponieważ wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Jak zrobić domowy napój energetyczny z miodem i imbirem? Oto łatwy i błyskawiczny przepis.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy domowy energetyk z miodem i imbirem jest zdrowy?
Pełen smaku domowy napój energetyczny z dodatkiem miodu i imbiru jest zdrowy. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Wszystkie produkty, które wykorzystuje się do jego przygotowania, mają swoje unikalne właściwości, które wzmacniają działanie napoju.
Dlaczego warto pić domowy energetyk z miodem i imbirem? Napój przygotowuje się na bazie wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspiera metabolizm, transport składników odżywczych i usuwa toksyny. Wodę wzbogaca się miodem, imbirem, sokiem z cytryny oraz kardamonem i kurkumą.
- Miód – stanowi źródło energii, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, pomaga w zwalczaniu infekcji i łagodzeniu stanów zapalnych, a także zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
- Imbir – wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, wspomaga trawienie, wzmacnia odporności, działa rozgrzewająco i pomaga walczyć z infekcjami.
- Sok z cytryny – jest bogaty w witaminę C, która pobudza układ odpornościowy, jest silnym przeciwutleniaczem, ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
- Kardamon – ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, poprawia trawienie i krążenie, odświeża oddech.
- Kurkuma – wykazuje właściwości przeciwzapalne, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami, wspomaga trawienie tłuszczów, poprawia pracę mózgu.
Jak zrobić domowy energetyk z miodem i imbirem?
Przepis na domowy napój z miodem i imbirem, który dodaje energii, jest łatwy i błyskawiczny. Wystarczy tylko kilka minut, aby cieszyć się jego smakiem i poznać prozdrowotne właściwości. Na liście składników znalazły się trzy produkty, dwie przyprawy i woda. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale domowy energetyk najlepiej pić jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje.
Jak więc przygotować ten smaczny i pełen zdrowia napój energetyczny wzbogacony miodem i świeżym imbirem? W dzbanku umieszcza się przeciśnięty przez praskę imbir, miód i przyprawy. Następnie wlewa się wodę oraz sok z cytryny i dokładnie miesza. Domowy energetyk z miodem i imbirem jest gotowy. Najlepiej podawać go od razu.
Jaki pić domowy energetyk z miodem i imbirem?
Ten domowy napój energetyczny z dodatkiem miodu i świeżego imbiru smakuje o wiele lepiej niż gotowce sprzedawane w puszkach. Przygotowany w domu stanowi prawdziwą bombę zdrowia. Wspiera odporność, trawienie, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, dlatego najlepiej pić go rano, ponieważ dodaje tak potrzebnej o poranku energii. Świetnie zastępuje drogie suplementy z apteki, ponieważ wzmacnia organizm w okresie przeziębień i grypy.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dzbanka.
- Dodać miód i doprawić kardamonem i kurkumą. Wymieszać.
- Do dzbanka wlać ciepłą wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Przelać do szklanek i podawać od razu.