Miód - jakie ma właściwości?
Miód ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jednak decydując się na konkretny rodzaj tego słodkiego przysmaku, warto wiedzieć, który czemu służy. Ale nie wolno podawać go dzieciom do 1. roku życia.
Zdrowy dorosły człowiek może spożywać maksymalnie 5 łyżek miodu dziennie. Dzieci do 1. roku życia powinny unikać tego słodkiego przysmaku.
Miód rzepakowy - krystalizuje się już po kilku dniach, dzięki czemu jest gęsty i ma biały lub kremowy kolor. Ma właściwości wzmacniające organizm, pomocny w walce z infekcjami gardła i oskrzeli. Wzmacnia serce i poprawia działanie układu trawiennego.
Miód spadziowy - miód gęsty o piaskowym kolorze. Bogaty w żywicę, olejki eteryczne, mikro- i makroelementy. Wspomaga walkę z chorobami górnych dróg oddechowych, wzmacnia serce i kości.
Miód wielokwiatowy - o ciemniejszej barwie, wzmacnia odporność, szczególnie pomocny przy katarze siennym.
Miód lipowy - działa uspokajająco i przeciwgorączkowo. Pomocny w walce z przeziębieniami i zapaleniem górnych dróg oddechowych.
Miód gryczany - działa korzystnie na układ krążenia, kostny, nerwowy.
Miód nawłociowy - odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Pomocny przy schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Wzmacnia układ odpornościowy.
Miód wrzosowy - ma właściwości antyseptyczne, wzmacnia oczy, serce i poprawia działanie układu pokarmowego.