Miód lipowy - jakie ma właściwości, jak go rozpoznać?

Miód lipowy - jakie ma właściwości, jak go rozpoznać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miód lipowy warto dodawać do wszelkiego rodzaju herbatek zdrowotnych, jednak dopiero wtedy gdy temperatura płynu spadnie do 40 stopni.

Miód to samo zdrowie. Warto go wprowadzić do codziennej diety, bo ma dużo właściwości leczniczych. Miód lipowy, który jest uznawany za jeden z najlepszych rodzajów miodu doskonale sprawdza się jako lekarstwo na przeziębienia, bolące gardło, spadek odporności.Pytanie tylko: jak go rozpoznać?

Miód - rys historyczny

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z tym złotym płynem wkładali faraonom do grobowca. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób. W zależności od rodzaju miodu, możemy wskazać różne jego właściwości i wpływ na nasz organizm.

Miód lipowy

Prawdziwy naturalny miód lipowy prosto z pasieki posiada właściwości lecznicze zarówno w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, jak i w typowych przeziębieniach. Trzeba jednak uważać na podróbki, sztuczne miody, z etykietką "miód lipowy", które często można kupić w sklepie. Ten prawdziwy, podobnie jak napar z kwiatów lipy ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Jak rozpoznać miód lipowy? Właściwości lecznicze miodu lipowego

Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy, miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego.

Ten złocisty nektar działa również antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, a także obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa i dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego, jak na przykład sok malinowy lub kwiat czarnego bzu, miód lipowy jest do dziś dnia stosowany jako naturalny środek leczenia i wspomagania organizmu w walce z chorobą.

Ocena: 3,6