Miód wielokwiatowy – jakie ma właściwości?

Miód wielokwiatowy – jakie ma właściwości?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miód wielokwiatowy jest cennym źródłem magnezu i potasu.

Miód wielokwiatowy to najsmaczniejszy ze wszystkich gatunków miodów. Nie brakuje mu również cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jakie są jego zalety.

Dodaje energii i wzmacnia organizm

Każda pani domu wie, że nieocenione są właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego. Jak żaden inny miód dodaje energii i wzmacnia organizm. Działa rozgrzewająco przy przeziębieniach i grypie, a łagodząco na podrażnioną błonę śluzową gardła.

Jakie własności ma miód wielokwiatowy?

Co prawda miód wielokwiatowy jest wysokokaloryczny, ale za to nie powoduje problemów z trawieniem. Nawet pomaga w schorzeniach żołądkowo jelitowych. Ma również zbawienny wpływ na naszą psychikę. Łagodzi stany rozdrażnienia, tonuje nerwicę i depresję, a przede wszystkim uspokaja. Jego regularne stosowanie zaleca się alergikom i astmatykom, a także osobom, które dręczy katar sienny.

Miód wielokwiatowy - cenny dla zawałowców 

Unikać miodu wielokwiatowego nie powinni także zawałowcy oraz osoby cierpiące na miażdżycę. Dzięki potasowi i magnezowi miód ten tylko przysłuży się ich zdrowiu.

Ocena: 4