Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem: przepis na chłodne dni

Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem: przepis na chłodne dni
Autor: Shutterstock.com Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem
łatwy
20 min
4

Czekolada z chili? Brzmi egzotycznie, a przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu. Dziś coraz częściej można spotkać ten przysmak, a najlepiej rozgrzać się nim w domu. Podajemy przepis na rozgrzewającą czekoladę z chili i cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (36 proc.)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty przyprawy chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko i śmietankę postaw na małym ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj pokruszoną czekoladę, cynamon, cukier i chili.
  • Podgrzewaj jeszcze 10 minut, uważając, aby czekolada się nie zagotowała.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej