Wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Jak zrobić pigwówkę? Oto prosty przepis!
Surowe owoce pigwy są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy podkręconą przyprawami.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Nalewka z pigwy z miodem
Dodatek miodu delikatnie łagodzi wysoką zawartość alkoholu, a przy tym podkręca smak pigwówki. No i sprawia, że nalewka jest jeszcze zdrowsza. Podajemy przepis na miodową nalewkę z pigwy.
Pigwówka doskonale smakuje bez dodatków, ale tym razem proponujemy wersję z korzennym aromatem - długie czekanie na nalewkę przyniesie wtedy miłą niespodziankę. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z pigwy z cynamonem.