Nalewka z pigwy z cynamonem: przepis na korzenną pigwówkę

2021-11-04
Pigwówka z cynamonem
Autor: Shutterstock PIgwówka z cynamone na stole z owocami i laskami cynamonu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i nie potrzeba do tego dużych umiejętności kulinarnych. Pigwówka doskonale smakuje bez dodatków, ale tym razem proponujemy wersję z korzennym aromatem - długie czekanie na nalewkę przyniesie wtedy miłą niespodziankę. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z pigwy z cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 l czystej wódki
  • 100 ml spirytusu 95 proc.
  • 400 g owoców pigwy lub pigwowca
  • 1/4 szklanki cukru
  • kawałek kory cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szklanego naczynia wlać wódkę i spirytus.
  • Owoce pigwy umyć, wyciąć gniazda nasienne, ale nie obierać.
  • Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dorzucić do alkoholu.
  • Dodać kawałek cynamonu i cukier. Odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie, od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem.
  • Następnie nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do butelek i odstawić na co najmniej cztery miesiące, by dojrzała.
Nalewki domowe

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

Galeria: Pomysły na przetwory z pigwy i pigwowca - 10 przepisów