Znakomita nalewka z pigwy, podkręcona przyprawami

2021-10-26
Zankomita nalewka z pigwy
Autor: Shutterstock Smak nalewki z pigwy świetnie podbijają przyprawy.
średni
0 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Owoce pigwy przypominają twarde, żółte jabłka. Surowe są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy. Dodatek korzennych przypraw sprawi, że nalewka nabierze wyjątkowego aromaty. Oto przepis na nalewkę z pigwy z przyprawami korzennymi.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

SKŁADNIKI

  • 7–8 dojrzałych owoców pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1/2 laski wanilii lub cynamonu (do wyboru)
  • kilka goździków
  • 1-2 ziarna kardamonu
  •  
  • oraz
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyj, przekrój na cztery części i wyjmij gniazda nasienne oraz pestki.
  • Włóż do słoja, zasyp cukrem i zamknij szczelnie.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie. Co kilka dni wstrząsaj.
  • Następnie zlej powstały syrop do słoika i dodaj do niego alkohol.
  • Owoce zmiksuj, dodaj do nich przyprawy i dodaj do nalewki.
  • Odstaw w chłodnym i zacienionym miejscu.
  • Po miesiącu przecedź nalewkę, zlej do butelek i odstaw na trzy miesiące.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze