Znakomita nalewka z pigwy, podkręcona przyprawami
2021-10-26
średni
0 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Owoce pigwy przypominają twarde, żółte jabłka. Surowe są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy. Dodatek korzennych przypraw sprawi, że nalewka nabierze wyjątkowego aromaty. Oto przepis na nalewkę z pigwy z przyprawami korzennymi.
Kup książkę online
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj, przekrój na cztery części i wyjmij gniazda nasienne oraz pestki.
- Włóż do słoja, zasyp cukrem i zamknij szczelnie.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie. Co kilka dni wstrząsaj.
- Następnie zlej powstały syrop do słoika i dodaj do niego alkohol.
- Owoce zmiksuj, dodaj do nich przyprawy i dodaj do nalewki.
- Odstaw w chłodnym i zacienionym miejscu.
- Po miesiącu przecedź nalewkę, zlej do butelek i odstaw na trzy miesiące.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze