Jak zrobić domowy kwas chlebowy - sprawdzony przepis na orzeźwiający napój z chleba razowego

Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock kwas chlebowy przepis
łatwy
20 min
10

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Orzeźwiający kwas chlebowy to idealny napój np. na gorące dni, jednak ten dostępny w sklepach często ma sztuczne dodatki - konserwanty i barwniki. Kwas możesz łatwo zrobić samodzielnie z chleba razowego i drożdży. Przetestuj nasz przepis na domowy kwas chlebowy!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg chleba razowego
  • 5 l wody
  • 0,5 dag drożdży (lub 1 dag)
  • kilka łyżek cukru
  • rodzynki do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb razowy pokrój na kromki i opiecz w piekarniku.
  • Grzanki pokrusz, zalej 5 litrami ciepłej przegotowanej wody, dodaj drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.
  • Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.
  • Przecedź przez gęste sito, przelej do butelek, dodaj po kilka rodzynek, zakręć i przechowuj w lodówce (do 10 dni).
Beszamel: Lemoniada
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej