Jak zrobić domowy kwas chlebowy - sprawdzony przepis na orzeźwiający napój z chleba razowego

2020-10-23
Anna Szubińska
Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock kwas chlebowy przepis
łatwy
20 min
10

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Orzeźwiający kwas chlebowy to idealny napój np. na gorące dni, jednak ten dostępny w sklepach często ma sztuczne dodatki - konserwanty i barwniki. Kwas możesz łatwo zrobić samodzielnie z chleba razowego i drożdży. Przetestuj nasz przepis na domowy kwas chlebowy!

Składniki

1,5 kg chleba razowego

5 l wody

0,5 dag drożdży (lub 1 dag)

kilka łyżek cukru

rodzynki do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Chleb razowy pokrój na kromki i opiecz w piekarniku.

Grzanki pokrusz, zalej 5 litrami ciepłej przegotowanej wody, dodaj drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.

Przecedź przez gęste sito, przelej do butelek, dodaj po kilka rodzynek, zakręć i przechowuj w lodówce (do 10 dni).