Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem i wanilią
2021-11-03
średni
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak, co wraz z wanilią nadaje trunkowi ciekawy aromat. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 2 kg pigwy
- 3 szklanki koniaku
- 3 szklanki wody
- 1 laska wanilii
- 1,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe owoce pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć je i pozbawić gniazd nasiennych.
- Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować.
- Wywar przecedzić przez sito, dodać do niego cukier i laskę wanilii.
- Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przestudzić i przefiltrować - najlepiej przez filtr do kawy.
- Wymieszać z koniakiem, likier pigwowy rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy!
Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis na pigwówkę domowej roboty
Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis