Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura z pigwy nadaje się jako dodatek do bardzo słodkich deserów - przełamuje ich smak - oraz do  bardzo wytrawnych serów dojrzewających

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pigwa to żółty, twardy owoc o niepowtarzalnym zapachu. Pod koniec lata oraz jesienią cieszy się ogromną popularnością. Domowa konfitura z pigwy sprawdza się jako dodatek do herbaty czy słodkich wypieków. Jak ją zrobić? Podajemy prosty przepis.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 6 goździków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce pigwy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko to zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, aby się „przegryzło”.

  • Jeśli po tym czasie pigwa wciąż nie puści soku, należy dolać do mieszanki pigwy i cukru szklankę wody.

  • Gdy stanie się bardziej wilgotna, dosypujemy do wszystkiego 6 goździków, wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.

  • Po godzinie, gdy konfitura z pigwy nabierze ciemnego koloru, wlewamy małą łyżeczkę soku z cytryny i wszystko pichcimy jeszcze przez kwadrans.

  • Teraz konfiturę możemy przełożyć do słoików albo też ostudzić, po czym posmarować nią kanapki, wykorzystać do ciasta lub herbaty.

Ocena: 2,6