Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pigwa i jabłka w jednym dżemie - to przepis na wyborny owocowy smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Owoce pigwy to symbol końca lata i początku jesieni. Warto wtedy przygotować przetwory z pigwy. Podajemy wypróbowany przepis na dżem z pigwy z dodatkiem jabłek. Smakuje wybornie!

Składniki

  • 1 kg jabłek

  • 50 dag pigwy

  • 200 ml wody

  • 50-70 dag białego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.

  • Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.

  • Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.

Ocena: 2,8