Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą

Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą
Autor: thinkstockphotos.com Kwaśną pigwę można łatwo zamienić w pyszny, aromatyczny dżem
średni
60 min
4

Pigwa, choć twarda i kwaskowa w smaku, doskonale nadaje się na dżem. Proponujemy przepis prosty, szybki, w którym jedyną trudność stanowi starcie owoców na tarce jarzynowej. Dżem jest oryginalny w smaku dzięki dodatkowi pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pigwy
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 kg cukru
  • sok jabłkowy 100% (bez cukru)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe owoce pigwy umyj, obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce jarzynowej lub pokrój na drobne kawałki. Całość wrzuć do garnka, zalej sokiem jabłkowym z kartonu i gotuj do miękkości.
  • Następnie dodaj cukier, skórkę otartą z uprzednio wyszorowanych i sparzonych (koniecznie!) pomarańczy oraz wyciśnięty z nich sok. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • Gorący dżem włóż do wyszorowanych wcześniej i wyparzonych (lub wypieczonych w piekarniku) słoików. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 100 st.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Dagmara Kijanowska
więcej