Właściwości pomarańczy: dlaczego warto jeść pomarańcze?

Właściwości pomarańczy: dlaczego warto jeść pomarańcze?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomarańcze to wyjątkowo zdrowe owoce - mają mnóstwo witaminy C, potasu i inne cenne minerały.

Pomarańcze są nie tylko smaczne! Ich jedzenie korzystnie wpływa na zdrowie. Czy wiesz, że jeden owoc pomarańczy pokrywa 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Zobacz, jakie właściwości mają najpopularniejsze z cytrusów. Mówimy, dlaczego warto jeść pomarańcze. 

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomarańcze były uważane w Polsce za luksus. Dzisiaj są dostępne w każdym sklepie, przez cały rok. Pomarańcze to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin, które niestety zbyt szybko nam spowszedniało. Szkoda, bo wyłączając pomarańcze ze swojej diety, tracimy bardzo wiele.

Pomarańcze zawierają bardzo dużo potasu, przy niskiej zawartości sodu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.

Regularne picie świeżego soku z pomarańczy chroni przed tworzeniem się kamieni nerkowych.

Ponadto, jedna pomarańcza pokrywa ponad 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, to dlatego pomarańcze są szczególnie polecane w okresie zimowym. Oprócz witaminy C pomarańcza jest tez bogatym źródłem witamin A, B, B12 i P.

Pomarańcza zawiera bardzo dużo błonnika, który pod wpływem przyjmowanych w ciągu dnia płynów powiększa kilkukrotnie swoją objętość wypełniając żołądek i na długo zapewniając uczucie sytości. Jedna obrana pomarańcza to tylko około 100 kalorii.

Pamiętajmy jednak, aby obierając pomarańcze nie pozbawiać jej całkowicie ochronnej, gorzkiej, białej skórki, gdyż to w niej znajdują się substancje o działaniu przyśpieszającym spalanie tkanki tłuszczowej.

Ocena: 5