Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty

jak_zrobic_dzem_z_pigwy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tradycyjna receptura na dżem z pigwy wraca do łask
łatwy
40 min
4

Pigwa to znakomitym surowiec do sporządzania dżemów. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Zawiera też cukry i składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź. Warto więc mieć w domowej spiżarni dżem z pigwy. Podajemy prosty, klasyczny przepis.

Zobacz nasze sprawdzone przepisy na inne dżemy z pigwy!

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią

SKŁADNIKI

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki.
  • Wrzucić do garnka, zalać wodą z cytryną i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka.
  • Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Maria Olczak
więcej