Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty
2021-09-22
łatwy
40 min
4
Pigwa to znakomitym surowiec do sporządzania dżemów. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Zawiera też cukry i składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź. Warto więc mieć w domowej spiżarni dżem z pigwy. Podajemy prosty, klasyczny przepis.
Zobacz nasze sprawdzone przepisy na inne dżemy z pigwy!
Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki.
- Wrzucić do garnka, zalać wodą z cytryną i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka.
- Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze