Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem.
- Otrzymaną masę układać warstwami w małych wyparzonych słoikach i obficie przesypywać cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniatać, aż puszczą sok. Ostatnią warstwą musi być cukier.
- Konfiturę przechowuje się w lodówce (nawet przez rok). Trzeba sprawdzić, czy nie fermentuje, a jeżeli tak, należy dosypać cukru.