Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis na pigwówkę domowej roboty

Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis na pigwówkę domowej roboty

Autor Zdjęcia: photos.com

Owoce pigwy znane są przede wszystkim jako składnik nalewki - pigwówki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwa przeżywa ostatnio renesans. Brawurowo wkracza do kuchni. Z tego lekko kwaskowego owocu pełnego witamin robimy najróżniejsze przetwory - soki, syropy, dżemy. Jednak tym, którzy lubią się zimą delektować kieliszeczkiem czegoś mocnego, szczególnie polecamy zrobić nalewkę. Podajemy przepis na pigwówkę, czyli domową nalewkę z pigwy.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra wódki 40 proc.
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włóż do słoja, zasyp cukrem i przykryj pergaminem. Pigwa puści sok.

  • Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Nalewka im starsza, tym lepsza!

Wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole.

By sklarować nalewkę, możesz przelać ją przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Doskonale nadaje się też płatek kosmetyczny wciśnięty wprost w lejek. Wtedy przefiltrowana nalewka trafia wprost do butelki lub karafki. Uwaga! Płatek trzeba dość często wymieniać, bo inaczej płyn będzie się sączył coraz wolniej.

Przepisy z tej kategorii