Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przetwory z pigwy zwyczajnej to nie tylko soki i nalewki, lecz także konfitury czy galaretki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.

  • Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

  • Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.

  • Po kilku dniach odlać powstały sok.

  • Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.

Ocena: 2,5