Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

Nalewka z pigwy z miodem
Autor: Shutterstock Recepturę na klasyczną pigwówkę warto wzbogacić o miód i rum.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych domowych trunków. Dodatek miodu delikatnie łagodzi wysoką zawartość alkoholu, a przy tym podkręca smak pigwówki. No i sprawia, że nalewka jest jeszcze zdrowsza. Podajemy przepis na miodową nalewkę z pigwy.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce pokroić, włożyć do słoja, zalać wódką. Po 2-3 tygodniach zlać ekstrakt i odstawić.
  • Zasypać pigwę cukrem, zamknąć słój. Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru. Codziennie wstrząsnąć naczyniem.
  • Zlać syrop, połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 2 tygodnie.
  • Zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Nalewka powinna dojrzewać przez 2 miesiące.
Nalewki domowe

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Galeria: 11 przepisów na przetwory z pigwy

Beata Lekszycka
więcej