Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

2021-08-31
Beata Lekszycka
nalewka-z-pigwy-z-miodem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Recepturę na klasyczną pigwówkę warto wzbogacić o miód i rum
łatwy
20 min
4

Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych domowych trunków. Dodatek miodu delikatnie łagodzi wysoką zawartość alkoholu, a przy tym podkręca smak pigwówki. No i sprawia, że nalewka jest jeszcze zdrowsza. Podajemy przepis na miodową nalewkę z pigwy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pigwy
  • 1,5 l wódki
  • 25 dag cukru 
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 50 ml rumu
  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce pokroić, włożyć do słoja, zalać wódką.
  • Po 2-3 tygodniach zlać ekstrakt i odstawić.
  • Zasypać pigwę cukrem, zamknąć słój.
  • Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Codziennie wstrząsnąć naczyniem.
  • Zlać syrop, połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 2 tygodnie.
  • Zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Nalewka powinna dojrzewać przez 2 miesiące.
Nalewki domowe
Beata Lekszycka