Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę
2021-11-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych domowych trunków. Dodatek miodu delikatnie łagodzi wysoką zawartość alkoholu, a przy tym podkręca smak pigwówki. No i sprawia, że nalewka jest jeszcze zdrowsza. Podajemy przepis na miodową nalewkę z pigwy.
SKŁADNIKI
- 1 kg pigwy
- 1,5 l wódki
- 25 dag cukru
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego
- 50 ml rumu
- skórka i sok z 1/2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce pokroić, włożyć do słoja, zalać wódką. Po 2-3 tygodniach zlać ekstrakt i odstawić.
- Zasypać pigwę cukrem, zamknąć słój. Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru. Codziennie wstrząsnąć naczyniem.
- Zlać syrop, połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 2 tygodnie.
- Zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Nalewka powinna dojrzewać przez 2 miesiące.
Nalewki domowe
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.