Staropolska nalewka z pigwy: przepis z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Domowa nalewka z pigwy to doskonały dodatek do popołudniowego deseru. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie czegoś rozgrzewającego. Podajemy dobry przepis na staropolską nalewkę z pigwy - z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
SKŁADNIKI
- 2 kg pigwy
- 3 szklanki wody
- 1 kg miodu gryczanego
- 10 dag korzenia imbiru
- 3 szklanki spirytusu 70%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.
- Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito. Do wywaru dodać miód i starty na tarce lub drobno posikany kawałek świeżego imbiru
- Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy. Wymieszać z wódką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze