Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis

Łucja Królikowska
najlepsze-zupy-rybne-jak-je-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak przygotować pyszna zupę rybną?
łatwy
45 min
4

Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z szafranem, Zupa rybna z karpia oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.

Ucha -  zupa rybna według Rosjan

Zupę rybną można przygotować z jednego gatunku ryb albo wykorzystać kilka gatunków, łącząc ze sobą ryby słodkowodne i morskie.

Można też przyrządzić ją gotując tylko głowy (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy i płetwy, czyli to, co pozostało po oddzieleniu filetów (użytych, np. do galarety).  Wtedy wywar gotuje się długo, około 45 minut, na bardzo małym ogniu. Dodaje się do niego włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, doprawia solą i pieprzem. Wywar trzeba przecedzić.

Jeśli zupę przyrządza się tylko z mięsa ryb, wywar warzywny trzeba przyrządzić wcześniej. Można także wykorzystać wywar robiony na "rybnych resztkach" i w nim gotować mięso ryb. Zupa nie wymaga długiego gotowania. Już po 12-15 minutach mięso jest miękkie, po tym czasie mogłoby się rozgotować.

Gdy przyrządzamy zupę z kilku gatunków ryb, warto znać czas gotowania poszczególnych gatunków i zacząć od tych ryb, które gotują się dłużej. Jedną z najbardziej znanych i najsmaczniejszych zup rybnych jest rosyjska zupa - ucha.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 500 g małych ryb (płoci, okoni, karasi)
  • 500 g świeżych filetów z dużych ryb (karpia, lina, szczupaka)
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • po łyżce posiekanej pietruszki i koperku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Małe ryby sprawić, pokroić na kawałki.
  • Włoszczyznę obrać, wrzucić do 1 i 1/2 litra wrzątku.
  • Cebulę obrać i dodać do włoszczyzny razem z przyprawami, gotować 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Przecedzić wywar do drugiego garnka.
  • Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, starannie oczyścić z ości, włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 minut.
  • Zupę doprawić, zagotować.
  • Cytrynę wyszorować, pokroić w półplasterki.
  • Zupę rozlać do miseczek, posypać zieleniną, udekorować cytryną. (Jakie zioła pasują do ryb? Sprawdź tutaj).
  • Podawać ze świeżym pieczywem.
Łucja Królikowska