Dżem z jeżyn - jak zrobić? Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy

2021-08-16
Dżem z jeżyn - jak zrobić? [sprawdzony przepis]
Autor: Shutterstock Na dżem najlepiej wybrać jeżyny leśne, które mają najbogatszy aromat
średni
240 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Soczyste jeżyny pojawiają się w drugiej połowie lata i to najlepszy czas na przetwory. Owoce są też wtedy najsłodsze. Sprawdź, jak przygotować domowy dżem z jeżyn.

Jakie jeżyny na dżem i inne przetwory?

Na przetwory świetnie nadają się jeżyny leśne, dziko rosnące na nasłonecznionych polanach, o gładkiej, błyszczącej skórce. Pokryte błękitno-siwym nalotem popielice są zazwyczaj bardziej cierpkie. Działkowcy mogą też wykorzystać ogrodowe odmiany jeżyn. Takie owoce łatwiej zbierać, są większe i rosną na pędach mniej kolczastych niż jeżyny leśne. Niektóre odmiany uprawne mają jednak znacznie słabszy aromat niż jeżyny dzikie.

Przepis na dżem z jeżyn

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce ważymy, odrzucamy zepsute, płuczemy starannie. Przesypujemy do garnka, lekko uciskamy, by puściły sok i gotujemy.
  • Kiedy owoce rozpadną się na jednolitą masę, dodajemy cukier i gotujemy dalej, cały czas mieszając. To ważne zwłaszcza pod koniec, gdy dżem gęstnieje i może się przypalić.
  • W zależności od rozmiarów garnka gotowanie dżemu może zająć nawet kilka godzin. Pod koniec dodajemy po 2 łyżeczki soku cytrynowego na każdy kilogram owoców.
  • Niektórzy dżem z jeżyn przecierają, żeby pozbyć się pestek, ale dżem z pestkami jest bardzo zdrowy dla przewodu pokarmowego. Wrzącą masę nakładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy.
  • Słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni