Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę
2021-11-05
łatwy
60 min
4
Kompot z owoców pigwy zwyczajnej wyróżnia się oryginalnym, orzeźwiającym aromatem. Warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Podajemy przepis na kompot z pigwy - w sam raz na zimę.
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców pigwy
- 1 l wody
- 300 g cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, natychmiast wrzucać do wody z dodatkiem soku cytrynowego, aby owoce nie ciemniały.
- W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać cukier. Przygotowaną pigwę przełożyć do sterylnych słoi, zalać gorąca wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze