Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Cierpka pigwa w kompocie zyskuje rozkoszną słodycz
łatwy
60 min
4

Kompot z owoców pigwy zwyczajnej wyróżnia się oryginalnym, orzeźwiającym aromatem. Warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Podajemy przepis na kompot z pigwy - w sam raz na zimę.

SKŁADNIKI

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, natychmiast wrzucać do wody z dodatkiem soku cytrynowego, aby owoce nie ciemniały.
  • W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać cukier. Przygotowaną pigwę przełożyć do sterylnych słoi, zalać gorąca wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Dagmara Kijanowska
więcej