Kalmary z fasolą - pomysł na smaczny obiad

2022-03-10
Marta Balko
łatwy
15 min
4

Kalmary to pyszne owoce morza, które najczęściej przyrządza się w postaci smażonych krążków w chrupiącej panierce. Można je serwować jako dodatek do sałatek, ryżu i warzyw. My mamy nieco inną propozycję - kalmary w połączeniu z fasolą.

SKŁADNIKI

  • 30 dag kalmarów pokrojonych w krążki
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na gorącej oliwie szybko usmażyć kalmary, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz i zamieszać.
  • Do ciepłych kalmarów wrzucić fasolę, posiekaną natkę pietruszki, polać octem i dobrze wymieszać. Gotowe!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Marta Balko