Kalmary z fasolą - pomysł na smaczny obiad
2024-07-30
łatwy
15 min
4
Kalmary to pyszne owoce morza, które najczęściej przyrządza się w postaci smażonych krążków w chrupiącej panierce. Można je serwować jako dodatek do sałatek, ryżu i warzyw. My mamy nieco inną propozycję - kalmary w połączeniu z fasolą.
SKŁADNIKI
- 30 dag kalmarów pokrojonych w krążki
- 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki
- łyżka czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na gorącej oliwie szybko usmażyć kalmary, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz i zamieszać.
- Do ciepłych kalmarów wrzucić fasolę, posiekaną natkę pietruszki, polać octem i dobrze wymieszać. Gotowe!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli