Zupa rybna z karpia: przepis na zupę z głów ryb

2021-12-07
Tomasz Królikowski
Zupa rybna z karpia
Autor: Bogusław Biały Zupa rybna z karpia to danie idealne do przygotowania w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale warto ją przygotowywać w innych porach roku, bo jest bardzo zdrowa
średni
60 min
4

Zupa rybna z karpia według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje. Przepis pochodzi z książki "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!" Jolanty Kwaśniewskiej.

Polecamy również inne przepisy na zupy rybne:  Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Zupa rybna z szafranem oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną

SKŁADNIKI

  • 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały kawałek selera (wielkości połowy pięści)
  • ½ średniego pora
  • ½ mniejszej cebuli
  • ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 l wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy.
  • Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier.
  • Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną.
  • Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.
  • Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilę

Tomasz Królikowski