Zupa rybna z karpia: przepis na delikatną zupę z głów ryb
2023-12-15
średni
60 min
4
Zupa rybna z karpia według przepisu mistrza kulinarnego, Tomasza Królikowskiego, to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje.
SKŁADNIKI
- 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały kawałek selera (wielkości połowy pięści)
- ½ średniego pora
- ½ mniejszej cebuli
- ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 l wody
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy.
- Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier.
- Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną.
- Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.
- Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Przepis pochodzi z książki "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!" Jolanty Kwaśniewskiej.
Polecamy również inne przepisy na zupy rybne:
Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną,
Ciopino - przepis na włoską zupę rybną
Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilię