Zupa rybna z karpia – przepis na łagodną zupę w duchu zero waste

2024-12-09
Tomasz Królikowski
Zupa rybna z karpia – przepis na łagodną zupę w duchu zero waste
Autor: Shutterstock, Shutterstock Delikatną zupę z karpia zrobisz wykorzystując do jej przygotowania rybie głowy
średni
60 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa rybna z karpia według przepisu Tomasza Królikowskiego to smaczna i ekonomiczna propozycja. Do jej przygotowania wystarczą dwie głowy karpia, które często zostają po przyrządzaniu świątecznych dań. To idealny sposób, by wykorzystać każdą część ryby i nic nie zmarnować.

Zalety zupy rybnej z karpia

  • Wykorzystanie całej ryby - zupa rybna pozwala na pełne wykorzystanie karpia, w tym głów i innych części, które często są niewykorzystywane, co minimalizuje marnowanie jedzenia.
  • Bogactwo smaku - dzięki wywarowi z głów, płetw i ości zupa nabiera intensywnego smaku i aromatu, który podkreśla świąteczny charakter dania.
  • Wartości odżywcze - karp jest źródłem białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak fosfor czy selen, co czyni zupę zdrowym wyborem.
  • Lekkość i niskokaloryczność - zupa rybna to lekkostrawna, niskokaloryczna opcja, która sprawdzi się nawet przy świątecznych biesiadach.
  • Ekonomiczność - przygotowanie zupy wymaga jedynie podstawowych składników, takich jak warzywa i części ryby, co czyni ją przystępną cenowo.
  • Uniwersalność - zupę można podawać zarówno jako przystawkę przed głównym daniem, jak i jako samodzielne danie – wystarczy dodać grzanki, makaron, ryż czy ziemniaki.
  • Świąteczna tradycja - dla wielu rodzin zupa rybna z karpia to ważny element wigilijnego stołu, który nawiązuje do kulinarnej tradycji i podkreśla wyjątkowy charakter tego dnia.
  • Aromat i klimat świąt - gotowanie zupy rybnej roztacza w domu charakterystyczny, świąteczny zapach, który tworzy ciepłą i rodzinną atmosferę.

Przepis pochodzi z książki "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!" Jolanty Kwaśniewskiej.

Polecamy również inne przepisy na zupy rybne: 

Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną,

Zupa rybna z szafranem 

Ciopino - przepis na włoską zupę rybną

Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilię

SKŁADNIKI

  • 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały kawałek selera (wielkości połowy pięści)
  • ½ średniego pora
  • ½ mniejszej cebuli
  • ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 l wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy.
  • Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier.
  • Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną.
  • Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.
  • Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Tomasz Królikowski