Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis

Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jak przygotować pyszna zupę rybną?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z szafranem, Zupa rybna z karpia oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.

Składniki

  • 500 g małych ryb (płoci, okoni, karasi)

  • 500 g świeżych filetów z dużych ryb (karpia, lina, szczupaka)

  • pęczek włoszczyzny

  • cebula

  • 1/2 cytryny

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • po łyżce posiekanej pietruszki i koperku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Małe ryby sprawić, pokroić na kawałki.

  • Włoszczyznę obrać, wrzucić do 1 i 1/2 litra wrzątku.

  • Cebulę obrać i dodać do włoszczyzny razem z przyprawami, gotować 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  • Przecedzić wywar do drugiego garnka.

  • Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, starannie oczyścić z ości, włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 minut.

  • Zupę doprawić, zagotować.

  • Cytrynę wyszorować, pokroić w półplasterki.

  • Zupę rozlać do miseczek, posypać zieleniną, udekorować cytryną. (Jakie zioła pasują do ryb? Sprawdź tutaj).

  • Podawać ze świeżym pieczywem.

Ucha -  zupa rybna według Rosjan

Zupę rybną można przygotować z jednego gatunku ryb albo wykorzystać kilka gatunków, łącząc ze sobą ryby słodkowodne i morskie.

Można też przyrządzić ją gotując tylko głowy (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy i płetwy, czyli to, co pozostało po oddzieleniu filetów (użytych, np. do galarety).  Wtedy wywar gotuje się długo, około 45 minut, na bardzo małym ogniu. Dodaje się do niego włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, doprawia solą i pieprzem. Wywar trzeba przecedzić.

Jeśli zupę przyrządza się tylko z mięsa ryb, wywar warzywny trzeba przyrządzić wcześniej. Można także wykorzystać wywar robiony na "rybnych resztkach" i w nim gotować mięso ryb. Zupa nie wymaga długiego gotowania. Już po 12-15 minutach mięso jest miękkie, po tym czasie mogłoby się rozgotować.

Gdy przyrządzamy zupę z kilku gatunków ryb, warto znać czas gotowania poszczególnych gatunków i zacząć od tych ryb, które gotują się dłużej. Jedną z najbardziej znanych i najsmaczniejszych zup rybnych jest rosyjska zupa - ucha.

Ocena: 2,5