Słodko-kwaśny duet. Ta zupa to idealne połączenie dwóch światów
Rozgrzewająca zupa na zimowe dni? Ta lekko słodka, korzenna i niesamowita w smaku zupa krem z batatów z jabłkiem sprawdzi się idealnie. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie da się jej zepsuć. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się jej smakiem.
i
Dieta wegetariańska
Lekko słodka zupa, która rozgrzewa. Zakochaj się w tym smaku
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Wystarczy kilka składników, by przygotować przepyszne danie dla całej rodziny. To połączenie, które sprawdzi się idealnie na każdą porę dnia. Duet, który tworzy coś wspaniałego.
Bataty są słodkie, kremowe i mają idealny smak. Jeśli dobierzemy je do pary z kwaśnym jabłkiem to pozwolimy mu dodać nieco świeżości i przy okazji przełamać słodycz batata. Wspólnie będą one tworzyć zbalansowany i aksamitny krem, który będzie sycący, ale przy okazji nie będzie ciężki.
Ważne elementy przepisu. Zupa, która gra
I choć batat i jabłko to dwa główne składniki tego przepisu, to jednak kluczowe są tu również imbir, kurkuma i cynamon. To właśnie one nadają smaku i aromatu naszej zupie. Bez nich nie będzie ona miała swojego charakteru i smaku.
Nasz krem można bez problemu podawać sam, jednak świetnie sprawdzi się również z grzankami, prażonymi pestkami dyni, migdałami, oliwą chili czy jogurtem naturalnym. Jeśli chcemy pokombinować możemy do zupy dodać również marchewkę czy na przykład dynię.
SKŁADNIKI
- 1 duży batat
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka masła lub oleju
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietanki 30%
- pestki dyni, grzanki lub prażone migdały do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batata obieramy i kroimy w kostkę.
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki.
- Cebulę i czosnek siekamy.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy czosnek i starty imbir.
- Dodajemy batata, jabłko, kurkumę i cynamon.
- Zalewamy całość bulionem.
- Gotujemy około 20 minut.
- Całość miksujemy na gładki krem - jeśli jest za gęsty możemy dolać więcej bulionu.
- Doprawiamy do smaku i dolewamy śmietankę.