Przepis na pikantną oliwę - sposób mistrzów kuchni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten sposób na przyrządzenie smakowej oliwy pikantnej stosują kucharze. Wystarczą dwa składniki: oliwa i ostra papryczka – i zyskujemy nieziemski wprost dodatek do surówek, marynaty itp.
Ponieważ oliwy w zależności od pochodzenia różnią się między sobą (np. grecka czy chorwacka jest łagodniejsza w smaku od portugalskiej), warto je zmieszać, by zyskać jeszcze bogatszy smak. Taka oliwa jest najlepszym dodatkiem do wszelkich surówek – sprawi, że nawet banalna sałata będzie smakować wprost nieziemsko, a zamarynowane w takiej oliwie mięso zyska pikantny posmak.
W taki sposób możemy przygotować także inne oliwy smakowe. Jeśli chodzi o czosnkową, to nie warto robić jej w dużej ilości, dlatego że substancje zawarte w świeżym czosnku, nawet gdy go już wyjmiemy, wciąż pracują na niekorzyść oliwy. Tej więc warto jednorazowo zrobić tylko tyle, by szybko ją wykorzystać.
SKŁADNIKI
- oliwa – jeśli mamy kilka różnych, warto je zmieszać
- ostra papryka (ja preferuję habanero albo jalapeño)
- dodatkowo: butelka z ciemnego szkła, garnek, woda do kąpieli, termometr
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwy mieszamy w butelce.
- Dodajemy do niej pokrojoną na czworo ostrą paprykę (lepiej to robić w rękawiczce ochronnej, bo kapsaicyna długo pozostaje na skórze, łatwo więc przenieść je na inne części ciała, np. do oczu).
- Butelkę z oliwą umieszczamy w garnku z wodą i powoli gotujemy w kąpieli wodnej, bacząc, aby temperatura nie przekroczyła 70ºC. Co jakiś czas delikatnie mieszamy zawartość butelki, aby wyrównać temperaturę całej oliwy.
- Zamkniętą oliwę marynujemy z papryką przez 3 dni w ciemnym miejscu (np. w szafie).
- Po tym czasie oliwę filtrujemy przez sitko lub gazę – oliwa jest gotowa do użycia.
- Pozostałą paprykę możemy wykorzystać do sosu bądź zupy.