Co to jest kapsaicyna? Jakie ma właściwości i w których przyprawach ją znajdziemy?

2016-09-26 17:16

Kapsaicyna odpowiada za ostry smak papryczek chili, przypraw i sosów, a także wielu ulubionych potraw. Nie każdy wie, że ten związek chemiczny ma właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe - kapsaicyna może się również okazać lekiem na raka. Dowiedz się więcej na temat kapsaicyny i tego, gdzie jej szukać.

czym-jest-kapsaicyna-jak-dziala-w-ktorych-przyprawach-ja-znajdziemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kapsaicynę znajdziemy np. w papryczkach chili

Kapsaicyna: jakie ma właściwości i jak działa?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryczki chili. Kapsaicyna działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia w jamie ustnej. 

Do celów przemysłowych i do badań kapsaicynę otrzymuje się z papryki rocznej i z papryki chili. Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie jest mierzona w skali Scoville'a  i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15.000.000–16.000.000 SHU, ale już 1-2 mg w kilogramie żywności nadaje jej intensywną pikantność.

Kapsaicyna i jej pochodne rozpuszczają się w alkoholu i tłuszczach. Najczęściej popełnianym błędem podczas spożywania ostrych potraw jest płukanie ust i przełyku wodą lub innymi napojami. Lepsze rezultaty przynosi wypicie lub wypłukanie jamy ustnej tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Ulgę przyniesie także zjedzenie lodów lub... wypicie alkoholu.

Uczucie bólu i pieczenia związane jest z tym, że kapsaicyna działa bezpośrednio na receptory układu nerwowego. Jej działanie skutkuje depolaryzacją synaps i wysyłaniem przez układ nerwowy sygnałów do mózgu, które są odbierane jako wrażenie bólu i uczucie gorąca.

Kapsaicyna stosowana jest jako dodatek do żywności. W stężeniach używanych w produktach spożywczych nie jest groźna dla zdrowia i nie powoduje trwałych uszkodzeń. Natomiast czysta kapsaicyna stosowana jest w medycynie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (pod postacią maści i plastrów). Stosuje się ją pod kontrolą, ponieważ w dużych stężeniach może porażać układ nerwowy i zaburzać jego pracę. 

Kapsaicyna jest przedmiotem badań naukowców z Nottingham University, którzy wykazali, że  pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia, atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE