Ryba w galarecie na Wigilię. Sprawdzone przepisy z ryby mrożonej, świeżej i faszerowanej
Ryba w galarecie to jedna z tradycyjnych przystawek wigilijnych. Nie jest trudna do wykonania, ale wymaga nieco cierpliwości. Można ją przygotować z różnych gatunków ryb i z różnymi dodatkami. W galarecie można przygotować rybne płaty lub kawałki faszerowanej ryby. Sprawdź nasze propozycje na przyrządzenie ryby w galarecie.
Spis treści
- Karp w galarecie
- Jaką rybę można przygotować w galarecie?
- Ryba faszerowana w galarecie
- Dodatki do ryb w galarecie
Karp w galarecie
Zazwyczaj na wigilijną wieczerzę w galarecie przygotowuje się karpia. Najpopularniejszy jest karp po żydowsku - z bakaliami, o wyraźnej słodkiej nucie. To bardzo ciekawa smakowo potrawa, sięgająca swoją historią czasów staropolskich, kiedy to znacznie częściej łączyło się słodkie i aromatyczne przyprawy korzenne i bakalie z mięsem i rybami. Aby danie wyszło naprawdę smaczne trzeba wybrac właściwa rybę, podpowiadamy więc, jaki karp najlepszy do galarety?. Do wyboru mamy tez dwa przepisy
A co zrobić w sytuacji, gdy galareta z rybą nie chce się ścisnąć? Czasem może tak się zdarzyć, ale sprawa jest do uratowania. Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć?
Jaką rybę można przygotować w galarecie?
Mimo, że na wigilijnych stołach w galarecie wiedzie prym karp, to w ten sposób można przygotować niemal każdy gatunek ryby. Sprawdzi się szczupak i okoń, ale świetnie smakuje też mintaj - również mrożony lub dostępny wszędzie pstrąg. Warto poeksperymentować i znaleźć taki gatunek ryby, który najbardziej będzie odpowiadać gustom domowników. W końcu nie każdy lubi karpia z rodzynkami. Wypróbujcie nasze receptury, może wśród nich jest ta ulubiona. Jeśli nie dysponujecie świeżą rybą - nie szkodzi. Do galarety można wykorzystać płaty ryby mrożonej.
- Okoń w galarecie - jak zrobić pyszną rybną galaretkę
- Dietetyczna galaretka rybna: przepis na mintaja
- Szczupak faszerowany w galarecie w całości
- Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko
Ryba faszerowana w galarecie
W galarecie można zanurzyć płaty ryby lub przyrządzić najpierw faszerowana rybę, a następnie zanurzyć ją w aromatycznej galaretce. Co ciekawe rybę w galarecie można przygotować nawet bez ryby. Jak? Przepis na wegańską faszerowaną rybę znajdziecie poniżej.
- Ryba faszerowana w galarecie: przepis na pulpety rybne w galarecie
- Tymbaliki śledziowe: przepis na śledzie w galarecie
- "Ryba faszerowana" w galarecie - wegański przepis bez ryby
Dodatki do ryb w galarecie
Do ryby w galarecie pasują różne dodatki. Miłośnicy ryb na słodko mogą przygotować je z bakaliami i miodem. Ci, którzy nie przepadają za takimi połączeniami smakowymi, mogą wybrać łagodne w smaku warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę. Ci, którzy wolą ostrzejsze smaki z pewnością polubią rybę w galarecie z warzywami konserwowymi. Do ryby w galarecie pasują też świetnie grzyby oraz jajka. Dodatki nie tylko dodają smaku potrawie, ale tez pięknie ja dekorują.
- Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami
- Ryba w galarecie agar agar z kolorowymi warzywami
- Ryba w galarecie na ostro: z konserwowymi warzywami
- Ryba w galarecie z piklami
- Ryba w galarecie z groszkiem i kukurydzą