Ryba w galarecie na Wigilię. Sprawdzone przepisy z ryby mrożonej, świeżej i faszerowanej

2022-12-02 12:49

Ryba w galarecie to jedna z tradycyjnych przystawek wigilijnych. Nie jest trudna do wykonania, ale wymaga nieco cierpliwości. Można ją przygotować z różnych gatunków ryb i z różnymi dodatkami. W galarecie można przygotować rybne płaty lub kawałki faszerowanej ryby. Sprawdź nasze propozycje na przyrządzenie ryby w galarecie.

Ryba w galarecie
Autor: Shutterstock Ryba w galarecie to w wielu domach ważny element wigilijnego menu.

Spis treści

  1. Karp w galarecie
  2. Jaką rybę można przygotować w galarecie?
  3. Ryba faszerowana w galarecie
  4. Dodatki do ryb w galarecie

Karp w galarecie

Zazwyczaj na wigilijną wieczerzę w galarecie przygotowuje się karpia. Najpopularniejszy jest karp po żydowsku - z bakaliami, o wyraźnej słodkiej nucie. To bardzo ciekawa smakowo potrawa, sięgająca swoją historią czasów staropolskich, kiedy to znacznie częściej łączyło się słodkie i aromatyczne przyprawy korzenne i bakalie z mięsem i rybami. Aby danie wyszło naprawdę smaczne trzeba wybrac właściwa rybę, podpowiadamy więc, jaki karp najlepszy do galarety?. Do wyboru mamy tez dwa przepisy

A co zrobić w sytuacji, gdy galareta z rybą nie chce się ścisnąć? Czasem może tak się zdarzyć, ale sprawa jest do uratowania. Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć?

Jaką rybę można przygotować w galarecie?

Mimo, że na wigilijnych stołach w galarecie wiedzie prym karp, to w ten sposób można przygotować niemal każdy gatunek ryby. Sprawdzi się szczupak i okoń, ale świetnie smakuje też mintaj - również mrożony lub dostępny wszędzie pstrąg. Warto poeksperymentować i znaleźć taki gatunek ryby, który najbardziej będzie odpowiadać gustom domowników. W końcu nie każdy lubi karpia z rodzynkami. Wypróbujcie nasze receptury, może wśród nich jest ta ulubiona. Jeśli nie dysponujecie świeżą rybą - nie szkodzi. Do galarety można wykorzystać płaty ryby mrożonej.

Ryba faszerowana w galarecie

W galarecie można zanurzyć płaty ryby lub przyrządzić najpierw faszerowana rybę, a następnie zanurzyć ją w aromatycznej galaretce. Co ciekawe rybę w galarecie można przygotować nawet bez ryby. Jak? Przepis na wegańską faszerowaną rybę znajdziecie poniżej.

Ryba faszerowana w galarecie - wegański przepis bez ryby
Autor: Shutterstock Wegańska "ryba faszerowana" to danie warzywne, które można podać w galarecie lub bez niej. 

Dodatki do ryb w galarecie

Do ryby w galarecie pasują różne dodatki. Miłośnicy ryb na słodko mogą przygotować je z bakaliami i miodem. Ci, którzy nie przepadają za takimi połączeniami smakowymi, mogą wybrać łagodne w smaku warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę. Ci, którzy wolą ostrzejsze smaki z pewnością polubią rybę w galarecie z warzywami konserwowymi. Do ryby w galarecie pasują też świetnie grzyby oraz jajka. Dodatki nie tylko dodają smaku potrawie, ale tez pięknie ja dekorują.

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE