Ryba w galarecie z piklami: przepis

2021-03-29
Ryba w galarecie
Autor: Archiwum
średni
30 min
4

Ryba w galarecie to popularna potrawa świąteczna, podawana zarówno na Wigilię jak i na Wielkanoc. Sprawdza się również jako przystawka na zimno na chrzcinach, komunii czy innej rodzinnej imprezie. Wypróbuj nasz przepis na rybę w galarecie z piklami, które sprawiają, że potrawa ma wyrazisty smak.

Polecamy także:  Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami  oraz Karpia po węgiersku

Jeśli chcemy by ryba w galarecie była bardziej dekoracyjna najpierw na dnie miseczek układamy różnokolorowe pikle, a potem rybę (pamiętając, że po wyjęciu z miseczek to co na spodzie będzie widoczne na górze).

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości filety rybne (najlepiej świeże: pstrąg, karp, dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 1-2 opakowania żelatyny do ryb lub tradycyjnej
  • 6 szt. małych ogórków konserwowych (np. Firma Bracia Urbanek)
  • 6 szt. małych patisonów konserwowych (np. Firma Bracia Urbanek)
  • 6 kawałków czerwonej papryki konserwowej (np. Firma Bracia Urbanek)
  • 1,5 l-2 l wody
  • sól, pieprz
  • zielona sałata i natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Mogą to być równe słupki, kostka, dekoracyjne listki, gwiazdki czy łódeczki.
  • Rybę opłukujemy wodą, osuszamy, solimy, pieprzymy i gotujemy na parze przez ok. 10 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy ok.1,5 l-2 l galaretki z żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatyna do ryb nie wymaga użycia przypraw – w innym przypadku roztwór żelatynowy doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ostudzoną rybę przekładamy do małych miseczek a na nią kładziemy warzywa i mieszamy ze sobą delikatnie składniki. Całość zalewamy roztworem żelatyny i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki galaretki można wyjąć z miseczek. W tym celu należy odwrócić miseczkę spodem do góry i przelać wrzątkiem, po czym delikatnie podważyć brzegi cienkim, elastycznym nożem.
  • Układamy na sałacie. Dekorujemy natką pietruszki.