Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami

Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatna w smaku rolada rybna nadziewana pieczarkami wygląda bardzo dekoracyjnie, zatopiona w galarecie z przybraniem z warzyw. Jest klasyczną przystawką na świąteczny stół, najlepiej ją zrobić na dzień lub dwa przed imprezą.

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bułka namoczona w mleku
  • półtorej szklanki wywaru z warzyw
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego
  • łyżka żelatyny
  • FARSZ:
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziarenek ziela i pieprzu. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  • Cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle.

  • Filety z ryb i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Masę rybną wyłożyć na lnianą ściereczkę. Uformować prostokąt (grubość ok. 1,5 cm), posypać natką, usmażoną cebulą i pieczarkami. Podnosząc ściereczkę zwijać roladę lekko ugniatając. Roladę owinąć w zwilżoną gazę i gotować  około 40 minut w wywarze. Zostawić w wywarze do ostygnięcia.

  • Po wyjęciu pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Przecedzony wywar, w którym gotowała się ryba ponownie zagotować, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ostudzić. Gęstniejącą galaretą zalać roladę.

  • Udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.