Ryba w galarecie agar agar z kolorowymi warzywami
2021-03-29
średni
30 min
4
Wśród świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie. Możesz zrobić to wigilijne danie z karpia albo z innej ryby: sandacza czy makreli. W przepisie użyliśmy galarety agar-agar, która jest pozyskiwana z wodorostów, a właściwie z krasnorostów.
SKŁADNIKI
- 1 kg ryby (karp, sandacz, makrela)
- 2 łyżeczki galaretki w proszku agar-agar
- litr wywaru z włoszczyzny
- marchew
- cebula
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka cukru
- pół szklanki groszku konserwowego i kukurydzy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij przygotowanie ryby w galarecie od ugotowania oczyszczonej ryby z włoszczyzną, dodatkową marchewką i cebulą w łupinie. Dodaj sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około godzinę. Nie mieszaj, aby kawałki ryby nie rozpadły się, ale jeśli to konieczne - potrząśnij garnkiem.
- Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjmij rybę, ułóż w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.
- Wywar odcedź i ponownie zagrzej. W litrze gorącego wywaru rozpuść dwie łyżeczki agaru, wymieszaj do rozpuszczenia, zalej foremki z rybą i odstaw do stężenia, a po ostudzeniu wstaw do lodówki.
- Na wigilijny stół postaw tuż przed rozpoczęciem wieczerzy.