Ryba w galarecie agar agar z kolorowymi warzywami

2021-03-29
Milena Łakomska
Ryba w galarecie agar agar z groszkiem i kukurydzą
Autor: Milena Łakomska Ryba w galarecie agar agar
średni
30 min
4

Wśród świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie. Możesz zrobić to wigilijne danie z karpia albo z innej ryby: sandacza czy makreli. W przepisie użyliśmy galarety agar-agar, która jest pozyskiwana z wodorostów, a właściwie z krasnorostów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ryby (karp, sandacz, makrela)
  • 2 łyżeczki galaretki w proszku agar-agar
  • litr wywaru z włoszczyzny
  • marchew
  • cebula
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka cukru
  • pół szklanki groszku konserwowego i kukurydzy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij przygotowanie ryby w galarecie od ugotowania oczyszczonej ryby z włoszczyzną, dodatkową marchewką i cebulą w łupinie. Dodaj sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około godzinę. Nie mieszaj, aby kawałki ryby nie rozpadły się, ale jeśli to konieczne - potrząśnij garnkiem.
  • Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjmij rybę, ułóż w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.
  • Wywar odcedź i ponownie zagrzej. W litrze gorącego wywaru rozpuść dwie łyżeczki agaru, wymieszaj do rozpuszczenia, zalej foremki z rybą i odstaw do stężenia, a po ostudzeniu wstaw do lodówki.
  • Na wigilijny stół postaw tuż przed rozpoczęciem wieczerzy.
Milena Łakomska