Szczupak faszerowany w galarecie w całości: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
50 min
4
Szczupak faszerowany w galarecie podany w całości to jedno z najbardziej efektownych dań kuchni staropolskiej. Doskonały smak nadziewanego szczupaka wynagrodzi złożone przygotowania. Szczupaka należy przygotowywać przez dwa dni, aby efekt był zdumiewająco smaczny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się razem z rodziną smakiem faszerowanego szczupaka w galarecie prosto z królewskiego stołu.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg szczupaka w całości
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kaszy manny
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- bulion rybny lub warzywny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze szczupaka usunąć łuskę i oczy. Skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona. Odciąć skórę przy ogonie, dokładnie umyć i osuszyć.
- Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i odfiletować. Mięso odłożyć.
- W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy.
- Zalać wywarem i gotować, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut.
- Gdy marchewka i pietruszka są miękkie rozdrobnić je malakserem razem z mięsem.
- Do masy dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i gałki muszkatołowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać.
- Do skóry szczupaka nałożyć farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć.
- Rozłożyć folię spożywczą, ułożyć na niej szczupaka i dokładnie zawinąć.
- Resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
- Wyłączyć ogień i studzić pod przykryciem.
- Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i udekorować.