Szczupak faszerowany w galarecie w całości: sprawdzony przepis

2021-03-29
Szczupak faszerowany w galarecie w całości: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Szczupak faszerowany w całości to danie efektowne, ukoronowanie zimnego bufetu i popis dekoratorskiej kreatywności.
średni
50 min
4

Szczupak faszerowany w galarecie podany w całości to jedno z najbardziej efektownych dań kuchni staropolskiej. Doskonały smak nadziewanego szczupaka wynagrodzi złożone przygotowania. Szczupaka należy przygotowywać przez dwa dni, aby efekt był zdumiewająco smaczny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się razem z rodziną smakiem faszerowanego szczupaka w galarecie prosto z królewskiego stołu. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg szczupaka w całości
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajko
  • bulion rybny lub warzywny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze szczupaka usunąć łuskę i oczy. Skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona. Odciąć skórę przy ogonie, dokładnie umyć i osuszyć.
  • Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i odfiletować. Mięso odłożyć.
  • W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy.
  • Zalać wywarem i gotować, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut.
  • Gdy marchewka i pietruszka są miękkie rozdrobnić je malakserem razem z mięsem.
  • Do masy dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i gałki muszkatołowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać.
  • Do skóry szczupaka nałożyć farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć.
  • Rozłożyć folię spożywczą, ułożyć na niej szczupaka i dokładnie zawinąć.
  • Resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
  • Wyłączyć ogień i studzić pod przykryciem.
  • Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyjąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i udekorować.