Ryba w galarecie na ostro: z konserwowymi warzywami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Ryba w galarecie to znakomita przystawka. Dodane do galarety warzywa konserwowe sprawiają, że ma wyrazisty smak. Wypróbuj nasz przepis na rybę w galarecie na ostro.
SKŁADNIKI
- 4 dowolne kawałki ryby
- 1/2 słoiczka ogórków konserwowych
- 1/2 słoiczka patisonów
- 1/2; słoiczka papryki konserwowej
- 1-2 opakowania żelatyny do ryb lub tradycyjnej
- 1,5 l-2 l wody
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Rybę opłucz wodą, odstaw na kilka minut, posól, popieprz i gotuj na parze przez około 10 minut.
- W tym czasie przygotuj około 1,5 l-2 l galaretki z żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatyna do ryb nie wymaga użycia przypraw – w innym przypadku roztwór żelatynowy dopraw solą i pieprzem.
- Ostudzoną rybę przełóż do miseczek a na nią połóż warzywa konserwowe i wymieszaj ze sobą delikatnie składniki.
- Całość zalej roztworem żelatyny i wstaw na noc do lodówki. Udekoruj natką pietruszki. Podawaj z domowym majonezem.